Keishinieppiittokaryojutsubu

Chciałabym skontaktować się z p. Tadeuszem Markowskim, który napisał artykuł o Keishinieppiittokaryojutsubu. Mam 34 lata i od 13 lat choruję na rzs. Moja choroba jest na tyle agresywna, że przeszłam już 4 operacje, w tym wymiany stawów. Lekarze nie potrafią powstrzymać rozwoju choroby, a mój organizm nie toleruje wielu leków. Takim przypadkiem jest właśnie Metotreksat.

Chciałabym zapytać więc czy mogłabym uzyskać więcej informacji na temat opisywanego przez pana Markowskiego zioła. Gdzie można je zdobyć i czy warto się nim zainteresować jeśli moim podstawowym (ale stanowczo nie wystarczjacym) leczeniem jest Arava (Leflunomid), ketonal i medrol. // Ana, 2011-08-13

Wywar KEISHINIEPPIITTOKARYOJUTSUBU - lub po prostu KER decoction w Polsce jest niedostępny.
Preparat badany był w Japonii. Moim zdaniem można spróbować skontaktować się z jednostką, która badania prowadziła.

Department of Integrated Japanese Oriental Medicine, School of Medicine, Gunma University, Maebashi City, Japan.

adres e-mail: tkogure@showa.gunma-u.ac.jp

Wydaje mi się, że warto zainteresować się i zapytać o ewentualne leczenie chociażby w próbach klinicznych.

Poza tym, istnieje też możliwość leczenia biologicznego tutaj w Polsce - preparatami takimi chociażby jak tocilizumab - nowy i dość skuteczny lek biologiczny. Moim zdaniem warto najpierw zapytać o możliwości leczenia w kraju. Leczeniem RZS naprawdę na wysokim poziomie zajmują się kliniki reumatologiczne działające przy uniwersytetach medycznych. Mają one dostęp do najnowszego leczenia biologicznego i do prób klinicznych. Leki biologiczne mają o wiele większą skuteczność niż standardowa terapia RZS.

Pozdrawiam serdecznie // Adam, 2011-08-14

Dziękuję serdecznie za informacje! :)

Możliwości zakwalifikowania się na leczenie biologiczne w naszym kraju są bardzo ograniczone, a kryteria, które trzeba spełnić są często nierealne. Poza tym, najczęściej po roku takiego leczenia pacjent zostaje na lodzie a jego stan zdrowia drastycznie się pogarsza.
Dlatego też poszukuję wszelkich innych możliwości ratowania resztek swojego zdrowia, a zwłaszcza preparatów naturalnych (bo te chemiczne *przerobiłam* już niemal wszystkie), ale zbadanych i o stwierdzonej skuteczności.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :) // Ana, 2011-08-14

Rozumiem Panią.
Moim zdaniem warto się zainteresować alternatywnymi metodami leczenia chorób reumatycznych, ale przede wszystkim tymi, które są sprawdzane klinicznie przez różne ośrodki naukowe na świecie.
Niestety u nas w kraju dostęp do tego typu leczenia jest utrudniony. // Adam, 2011-08-14

1

Forum reumatologia24.pl » Keishinieppiittokaryojutsubu