Witam
moja historia jest krotka w grudniu 2010 zaczal mnie bolec lewy nadgarstek poszlam do ortopedy dostalam lek i tyle pozniej mialam reke w gipsie 2 tygodnie pozniej znowu ortopeda i lekarz rodzinny oczywiscie nadgarstek nadal bolal po odstawieniu lekow przeciwzapalnych tak bylo do lutego zaraz po tym zaczal mnie bolec prawy nadgarstek i tak do tej pory zostalo z tym ze prawy malo boli a lewy bez komentarza ledwo reka ruszam a czasem mam taki bol ze nawet palcem nie moge czasem mnie strasznie ciagnie od strony malego palca w kierunku nadgarstka ledwo obieram ziemniaki itp.
chce w tym tygodniu zrobic badania w kierunku rzs ale czy to sa objawy tej choroby? jak leze na plecach to lewa noge jak podnosze to czuje klucie kosci w pachwinie
kurcze strasznie sie boje mam 27 lat mam nadwage po hormonach ktore bralam przez 5 lat i po nich przytylam mam juz corke prawie 2 lata ale tez chcialabym jeszcze jedno a musialabym znowu brac hormony(w tej chwili tez biore) a czytalam ze nie powinno sie brac
czy to moze byc rzs czy nie? ja wiem ze bez badan i bez lekarza trudno powiedziec ale prosze o opinie i jaki badania wykonac // mala_wawa, 2011-10-10
Witaj, przede wszystkim za RZS przemawiają zajęte stawy nadgarstkowe, symetryczne zajmowanie tych stawów. Ból biodra, zapalenie także może być jednym z objawów RZS, aczkolwiek zwykle zaczyna się od mniejszych stawów.
Zrób w pierwszej kolejności morfologię krwi, OB i poziom CRP we krwi.
Z jakiego powodu brałaś hormony i jakie to były hormony? // Adam, 2011-10-12
Dziekuje za odpowiedz :)
mam zespół policystycznych jajników hormony bralam na zajscie w ciaze przez 5 lat tj.duphaston, clostylbegyt, metformax,pregnyl, fostimon a w tej chiwli biore tylko duphaston.
bol biodra zaczal sie niedawno a nadgarstki bola oba.
czy to sa podstawy zeby podejrzewac rzs? dodam ze ciagle jestem zmeczona ostatnio stracilam apetyt i mam bezsenne noce bo kregoslup mnie bardzo boli ale to meze byc od noszenia corki // mala_wawa, 2011-10-13
Kręgosłup to jest odrębna sprawa i może wynikać chociażby wynik nieprawidłowego obciążania kręgosłupa.
Co do tego bólu nadgarstków jeszcze jest zbyt wcześnie, żeby orzec o RZS, ale warto byłoby zrobić badanie poziomu CRP we krwi, żeby sprawdzić czy nie rozwinął się stan zapalny. Jeśli byłby stan zapalny, to jest to o jeden krok bliżej do rozpoznania RZS. // Adam, 2011-10-16
Witam moje wyniki rf-test lateksowy 6,0 mg/I *6,0
crp-test lateksowy 8,0mg/I * 8,0
OB(po 1 godzinie) 17mm *12
czy te wyniki wykluczaja rzs? // mala_wawa, 2011-10-30
Te wyniki niestety nie wykluczają RZS, ani go nie wykluczają. Podaj zakres normy dla RF.
Można jeszcze zrobić poziom przeciwciał anty-CCP pod wykrycie RZS we krwi.
Poza tym większe znaczenie ma po prostu badanie fizykalne i wywiad. Sądząc po objawach, można podejrzewać RZS. // Adam, 2011-11-13
RF 6,0 mg/I norma 6,0
crp 8,0 mg/I norma 8,0
OB(po godzinie) 17mm norma 12 // mala_wawa, 2011-11-14