Walka z suchością nosie, krwotokami i tworzeniem się strupów w ziarniniaku Wegenera

Mój ojciec choruje na ziarniniaka Wegenera. Ma krwistą, gęstą i śluzowatą wydzielinę z nosa. Czasem taka *porcja* ma opór w wydostaniu się z nosa. Tworzą się strupy. Wtedy pojawiają się krwotoki z nosa. Chciałam się dowiedzieć w jaki sposób skutecznie można mu pomóc, żeby to mu w nosie nie zasychało, przysychało i łatwiej się wydostawało, żeby nie miał z tego powodu tych krwotoków. Przeczytałam na jednej ze stron internetowych o pomocy w leczeniu suchości nosa: *Pozytywne działanie na to schorzenie (suchość nosa) wykazują również środki nawilżające na bazie żeli lub maści natłuszczające (solcoseryl, wazelina biała, maść nagietkowa, linomag, maść tranowa), a także aerozole o działaniu natłuszczająco-nawilżającym (np. Nozoil). Składnikiem tego ostatniego preparatu jest olej sezamowy, którego skuteczność potwierdza coraz więcej doniesień klinicznych. Cześć naukowców twierdzi, że olej sezamowy skuteczniej niż preparaty soli fizjologicznej zmniejsza objawy suchości i niedrożności nosa, ponieważ nie tylko długotrwale nawilża, ale także natłuszcza nabłonek nosa i wspomaga regenerację uszkodzeń. Zaleca się go u pacjentów z objawami suchości niezależnie od przyczyny i wieku, również po operacjach korekcyjnych przegrody nosa czy w suchości wywołanej radioterapią stosowaną w leczeniu nowotworów w rejonach głowy i szyi. Także stosowanie donosowych leków mukolitycznych (np. Mucofluid) usprawnia pracę błony śluzowej i może przyczynić się do poprawy komfortu pacjenta.* Chciałam się dowiedzieć, które z tych leków są bezpieczne, bo w tej chorobie trzeba uważać na różne medykamenta. // Monika, 2012-02-04

1

Forum reumatologia24.pl » Walka z suchością nosie, krwotokami i tworzeniem się strupów w ziarniniaku Wegenera